Tillverkningen

Noraglass_tillverkningen

Tillverkningen av NoraGlass

NoraGlass tillverkas av…..nej det berättar vi inte! Receptet är hemligt. Det har det varit ända sedan 1923. Men som med det brukar vara med riktigt god mat så är det hela ganska enkelt. Man tar lagom mycket av bra råvaror och tillagar med kärlek och noggrannhet. Då brukar resultatet bli gott!

Den hemliga smeten

Ingredienserna blandas i en pastörisator, en stor ”kokare” med omrörningsverk. Där hettas smeten upp till +85-92°, så att den blir jämn, fin och fri från bakterier. Pastörisatorn kyler också ner smeten till +4°. Vid den temperaturen får den mogna över natten.

Frysning och smaksättning

Smeten hälls över i en frysare där också smaksättningen görs. Varje dag serverar vi tre smaker: vanilj, hasselnöt och ”dagens smak” som varieras dagligen. Vi har ungefär ett 50-tal olika smaker att välja på och försöker variera oss på bästa sätt under säsong. I frysaren kyls smeten ner under kraftig omrörning. Vid -7-9° tappas den färdiga, färska glassen upp på 10-litershinkar av rostfritt stål, samma hinkar som den serveras ur i kiosken.

Glassen serveras alltid inom några timmar. Det som inte säljs slängs – NoraGlass är alltid pinfärsk!

Glassen tillverkas flera gånger under dagen. Under högsäsong pågår produktionen mer eller mindre kontinuerligt från morgon till kväll.

Vad finns det i glassen?

NoraGlass innehåller mjölk och färsk svensk grädde, men inte vare sig ägg eller gluten. För dig som behöver äta laktosfritt tillverkar vi en egen sorbet som är frisk och god och uppskattas av många. Vi tillverkar även en sockerfri glass. Vi har glutenfri våffla men de större uppläggningarna gör vi i bägare eller skål för dig som behöver undvika gluten. Vissa av våra större våffelskålar innehåller även ägg.

Fråga gärna om du undrar över någonting annat gällande våra produkter!