Från smet till smak till strut

Riktigt bra råvaror, mycket kärlek och ett hemligt recept från 1923 – det är allt som krävs.

Men hur går det till?

Allt börjar i en pastörisator, en stor ”kokare”, där smeten rörs och hettas upp till 85–92°C. Det gör den len och fri från bakterier. Därefter kyls smeten ner till 4°C och får gotta till sig över natten.

Nästa steg är frysning och smaksättning. Varje dag tillverkar vi tre smaker: vanilj, hasselnöt och dagens smak. Vi väljer bland ett 50-tal smaker som varierar utifrån säsong, tillgång och glassmakarnas dagsform. Ibland är det lyxig sylt från Italien som ger smak, ibland är det lingon från Bergslagens skogar eller rabarber från trädgården. Vissa smaker bildar kö och andra väcker nyfikenhet. Vilken blir din favorit?

När smaken är tillsatt fryses smeten och blir till glass under kraftig omrörning. Knepet här är att stanna vid -15°C. Precis där håller sig glassen mjuk och krämig. Precis som vi vill ha den. Nästa dag börjar vi om på nytt.

Glassen som tillverkas säljs inom några timmar och under högsäsong vevas ny glas under hela dagen. All tillverkning sker i vår fabrik ett stenkast från torget i Nora. När glassen är klar tappas den på hinkar av rostfritt stål och rullas till kiosken och kaféerna.

Närproducerad på riktigt, alltså.

Strutar till alla

Även på strutfronten har vi en liten hemlighet. Selma Gerdins barnbarn Gull-Maj hittade en dag ett skrynkligt recept på våffelstrutar. Receptet är översatt till moderna mått och de goda strutarna gräddas för hand i Glasskiosken på Torget. De knäckiga, hemgräddade godsakerna brukar gå åt i ett nafs, så passa på nästa gång du besöker oss. Om de tar slut finns såklart helt vanliga (och väldigt goda) strutar så det räcker åt alla.

Lätt att välja

Dagsfärsk betyder just det, färsk för dagen. Glassen är mjuk och krämig tack vare att den aldrig fryses till mer än -15°C, men det betyder också att den inte går att lagra. Tre smaker garanterar att din glass är färsk. På så sätt kan vi göra den glass som faktiskt går åt och satsa fullt ut på just dagens smak.