Om NoraGlass

NoraGlass ägs av oss – Lena och Anders Kadesjö. Vårt glassäventyr började 2008. Vi älskar det vi gör och det blir roligare för varje år som går. Glada människor och god glass med Nora stad som kuliss – vad mer kan man behöva?

Vi tillverkar NoraGlass precis som Selma Gerdin gjorde för över hundra år sedan. Receptet kan vi tyvärr inte dela med oss av – det har gått i arv från Selma till dottern Elsa och därefter vandrat från ägare till ägare. Superhemligt och superbra. Glassen delar vi däremot gärna! Den mjuka och krämiga glassen som bäst kan beskrivas som ett mellanting mellan kulglass och mjukglass. 

Kärlek, bra råvaror och att aldrig tumma på det där med dagsfärsk är våra tre viktigaste hörnstenar. Vi rör glassen med glädje i vår fabrik i centrala Nora. När den är klar rullar vi iväg med rostfri hink och pirra till våra tre försäljningsställen – Glasskiosken på torget och de senaste tillskotten Selma G och Kafé Strandstugan, båda belägna längs strandpromenaden i Nora.

Så nästa gång du är sugen på en utflykt – kom till oss. Nora som stad och alla våra tre restauranger är som gjorda för en fin stund. Och hos oss är alla välkomna – barn och hundar, unga som gamla. 

Det började med Selma

Selma Gerdin hette kvinnan som satte Nora på glasskartan. 1923 flyttade hon från Gävle till Nora med sina fyra barn. Väl i Nora kavlade hon upp ärmarna och startade Nora Bazaraffär. Redan första sommaren började hon även veva glass, som serverades med nymodigheten nygräddade “vofflor”. De franska våfflorna var tänkta att bli stjärnan i serveringen, men Selma märkte snart att folk pratade mer om den goda glassen. Efter några år köpte hon ett superhemligt recept från en glasstillverkare i Jämtland och NoraGlass blev vida känd för sin goda smak. Resten är så att säga historia. 

Selma drev NoraGlass ända till 1956 då hon på grund av sjukdom lämnade över ansvaret till dottern Elsa. På 1950-talet kom nya krav på homogenisering av mjölken och pastörisering av glassmeten, vilket gjorde att de mobila glassbarerna försvann och verksamheten blev bunden till Nora. Selma stannade i Nora livet ut. Hon avled 1963, men hennes företag stannade kvar i familjen fram till 1972, då nya ägare tog vid. 

2008 blev Lena och Anders Kadesjö nya ägare till NoraGlass. Under åren har verksamheten utökats med försiktiga steg och målet är tydligt. NoraGlass ska vara precis som för hundra år sedan, dagsfärsk med kvalitet och precis rätt konsistens. Och det där hemliga receptet? Ja, det används än idag.

Glass för alla

Vi vill att så många som möjligt ska kunna njuta av vår glass. Har du allergier eller behöver specialkost – fråga oss. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt.

Ingredienser
NoraGlass innehåller ekologisk mjölk, grädde och socker. De flesta smaker är fria från ägg, gelatin och gluten – men dubbelkolla gärna på plats.

Nötter
Vår populära hasselnötsglass görs varje dag. Den hanteras med separata skedar, men spår av nötter kan förekomma i alla smaker.Jordnötter
Används i vissa glassuppläggningar och finns i försäljningslokalen.

Vegansk glass
Tillverkas på havredryck. Laktosfri men inte glutenfri. Smakerna varierar.

Sockerfri glass
Innehåller mjölk och sötas med maltitol, sorbitol och stevia. Serveras färdigförpackad.

Glutenfria strutar
Finns alltid. Större uppläggningar serveras i bägare eller glasskål.