Historien NoraGlass

Selma med strutar

Nymodighet 1923 – “K-märkt” 2003

Selma Gerdin kom, som änka med fyra barn, flyttandes till Nora från Gävle i början av 1920-talet. Hon startade Nora Bazaraffär i hörnet Kungsgatan-Prästgatan. Sommaren 1923 införde Selma Gerdin nymodigheten glass serverad i hembakta våfflor.

Sanningen att säga var våfflorna huvudsaken till en början. Glasståndet ställdes upp varhelst mycket folk samlades: fester, marknader, idrottsevenemang. ”Vofflor”, ”Wofflor” eller ”Franska wåfflor” brukade det stå på skylten.

Folk talade mer om den goda glassen än våfflorna och på skyltarna stod snart ordet ”glace” med de största bokstäverna.

NoraGlass var ett begrepp så långt bort som i Örebro. Hela familjen, som via giftermål bytt namn till Idemo, var engagerad i företaget. Alla som kunde fick hjälpa till att veva, hacka is eller vad som behövde göras för stunden. Barn och barnbarn lärde sig tidigt att göra nytta. Selma var sträng, krävande och arbetsam. Det behövdes för att försörja familjen.

Går i arv

NoraGlass1970

Elsa tar över

De första decennierna såldes glassen från ambulerande vagnar i och kring Nora.

Selma drev NoraGlass ända till 1956-57, då hon på grund av sjukdom lämnade över ansvaret till dottern Elsa, gift Schollin. Något år tidigare hade pastörisering av glassmeten blivit lagstadgad och modern utrustning anskaffats.

En fungerande, norsk glassmaskin från 1950-talet finns kvar och användes så sent som 2002 när en modernare maskin trilskades. Den maskinen står nu utställd i det s k Vikingahuset vid Skärmarboda rastplats.

Familjen släpper greppet

1972 lämnade grundarfamiljen över till Stig och Birgit Magnusson, som bar traditionen med färskglass vidare, trots att frysbox blivit var mans egendom och packad glass vardagsmat.

Fabriken hade nu flyttats från det röda huset i Kungsgatebacken, snett emot dagens begravningsbyrå, där den huserat i decennier. I en f d livsmedelsbutik på Noraskogsgatan en kilometer från torget låg den moderniserade fabriken.Försäljningen, som från början var ambulerande med glasskärror och mobila kiosker på torget, och andra ställen där människor samlades, flyttades kring 1970 till nuvarande kiosk på Storgatan.

Nya glassälskare

Dannedahl, bilen-svart-vit

Skrinlagda planer & nya traditioner

Efter tio år lämnade Magnussons över till Anders och Kristina Dannedahl. De smidde efter några år stora planer för den alltmer vida omkring kända NoraGlassen. Ett helt nytt recept utvecklades. Den nya glassen såldes i kiosken parallellt med den dagsfärska. Meningen att den också skulle packas för försäljning i livsmedelsbutiker. Ett avtal med en butikskedja var klart och en ny, större fabrikslokal planerades. Planerna tog en ände med förskräckelse när den tilltänkta fabrikslokalen brann ner.

Hasselnötens främjare

Nästa ägarpar blev Lars och Birgitta Nederheim, som tog över 1991. Birgitta växte upp som dotter till en Nora-mejerist, som levererat mycket råvaror till NoraGlass. Lars och Birgitta, som länge drömt om att ta över NoraGlass, utvecklade företaget genom att ömt vårda traditionerna. Att hasselnötsglassen blivit en sådan succé är också mycket deras förtjänst.

NoraGlass _Nederheim

Under Nederheims tid flögs NoraGlass till Bryssel som dragplåster för länet vid en stor middag för viktiga EU-höjdare. Det var också de som fick kontakt med Örebro-bördiga Lena Björk, som var intresserad av att hennes exklusiva cateringfirma i London skulle få tillgång till färsk NoraGlass. Nederheims funderade på att öppna en filial, men skrinlade så småningom de planerna. Ryktet som förtäljer att Prins Charles serverats NoraGlass måste därför dementeras

Moderna tider

RMI-060901-7544

Tradition i utveckling

Våren 2002 tog Karlstadsbon Ulrik Scheller över efter familjen Nederheim. Ulrik hade tidigare bott i Örebro och kände väl till NoraGlass särställning i glass-Sverige. Den unika dagsfärska glassen är ju nästintill K-märkt.

Fabrikör Scheller drev verksamheten i enlighet med traditionen men utvecklade även nya extra välsmakande tillbehör för att ytterligare komplettera och höja upplevelsen av den unika, dagsfärska NoraGlassen. NoraKaffe och Nora Äppeldricka är några smaskiga exempel som vunnit en plats i kundernas hjärtan.

Under denna period startades även NoraGlass-tillverkning i Västervik. I två somrar hade Västerviksborna chansen att äta dagsfärsk glass men tyvärr förstod inte tillräckligt många vilken unik produkt de kunde avnjuta så butiken var tvungen att stänga. Ulrik tillverkade även en förpackad glass, Nora Exportglass, som såldes i dagligvaruhandeln under flera år.

Efter en bilolycka 2006 blev jobbet som glassfabrikör besvärligt för Ulrik Scheller. En trasig hand gjorde att tankar på att hitta nya ägare till det anrika företaget började spira.

Idag

noraglass_idag

Ny fabrik och nya fabrikörer

Våren 2008 bestämde sig Ulrik Scheller för att sälja NoraGlass. Anders Kadesjö tog över fabrikörsmössan i april 2008 och delägare tillsammans med Anders är hans fru Lena och svägerskan Maria. Verksamheten fortsatte att växa och idag jobbar alla tre delägarna aktivt i företaget.

I och med ägarbytet stod också en helt ny fabrik färdig att flytta in i. Den gamla lokalen fyllde inte lagens krav längre så ett bykhus på Rådstugugatan renoverades och byggdes om till glassfabrik. Carl-Jan Granqvist invigde fabriken med pompa och ståt och NoraGlass passade på att fira sitt 85-årsjubileum samtidigt.

Sommaren 2010 tog NoraGlass över driften av Kafé Strandstugan. Nu fanns äntligen möjligheten att njuta av den goda glassen i vacker trädgårdsmiljö vid Norasjöns strand. 2014 adderades ytterligare en verksamhet, nämligen kaféet i Göthlinska Trädgården som då blev en våffelstuga.

Det stora intresset för lokalproducerade och högkvalitativa produkter har gjort att NoraGlass har uppmärksammats i både radio och TV under de senaste åren. NoraGlass medverkar också i att marknadsföra Nora som turistresmål på mässor och andra arrangemang.Det viktigaste av allt är ändå att glassen är lika färsk som den alltid har varit och smakar lika gott som den alltid har gjort. Den delen av historien får aldrig ändras.