Tillverkningen

Noraglass_tillverkningen

Tillverkningen av NoraGlass

NoraGlass tillverkas av…..nej det berättar vi inte! Receptet är hemligt. Det har det varit ända sedan 1923. Men som med det brukar vara med riktigt god mat så är det hela ganska enkelt. Man tar lagom mycket av bra råvaror och tillagar med kärlek och noggrannhet. Då brukar resultatet bli gott!

Den hemliga smeten

Ingredienserna blandas i en pastörisator, en stor ”kokare” med omrörningsverk. Där hettas smeten upp till +85-92°, så att den blir jämn, fin och fri från bakterier. Pastörisatorn kyler också ner smeten till +4°. Vid den temperaturen får den mogna över natten.

Frysning och smaksättning

Smeten hälls över i en frysare där också smaksättningen görs. Varje dag serverar vi tre smaker: vanilj, hasselnöt och “dagens smak” som varieras dagligen. Vi har ungefär ett 50-tal olika smaker att välja på och försöker variera oss på bästa sätt under säsong. I frysaren kyls smeten ner under kraftig omrörning. Vid -7-9° tappas den färdiga, färska glassen upp på 10-litershinkar av rostfritt stål, samma hinkar som den serveras ur i kiosken.

Glassen serveras alltid inom några timmar. Det som inte säljs slängs – NoraGlass är alltid pinfärsk!

Glassen tillverkas flera gånger under dagen. Under högsäsong pågår produktionen mer eller mindre kontinuerligt från morgon till kväll.

Vad finns det i glassen?

Huvudingredienserna i NoraGlass är ekologisk svensk mjölk, grädde och strösocker. Glassen är ägg-, gelatin- och glutenfri men det finns dock enstaka smaker som innehåller ägg eller gluten, så fråga gärna om du behöver undvika detta.

Spår av hasselnötter kan alltid finnas i NoraGlass. Vår mest efterfrågade smak är ju hasselnöt, som vi serverar varje dag. Den är smaksatt med en pasta av rostade och valsade hasselnötter och tillverkas i samma maskiner som övrig glass. Vi hanterar alltid hasselnötsglassen med största omsorg och lägger upp med separata skedar, men vi kan inte garantera att någonting är absolut fritt från nötter.

Jordnötter finns förvarat i försäljningslokalen då det ingår i en av våra mest populära glassuppläggningar.

Våra alternativ

Vår uppskattade veganska glass är tillverkad av havredryck och vegetabiliskt fett. Den är därmed naturligt laktosfri, men inte glutenfri. Smaksättningen varierar vi mellan flera olika goda frukt- och bärsmaker. 

Vi tillverkar också en sockerfri glass, sötad med Maltitol, Sorbitol och Steviolglykosider. Den sockerfria glassen innehåller mjölk och den serveras alltid färdigförpackad i bägare med en smak; oftast vanilj, choklad eller hasselnöt.

Ingen av de alternativa glassarna tillverkas varje dag, varför smakerna avviker från NoraGlassens “dagens smaker”. 

Vi har glutenfri våffelstrut på samtliga försäljningsställen men de större uppläggningarna gör vi i pappersbägare (på Kafé Strandstugan ibland även i glasskål) för dig som behöver undvika gluten. Vissa av våra större våffelskålar innehåller även ägg.

Fråga gärna om du undrar över någonting gällande våra produkter!